Hétköznapi Geekságok

15 éves az Alien Versus Predator 2. - Rekviem

2022. december 25. - Gubán Bélu

mv5bmjjim2zjntetnjq2zi00yjjklwe0zdetytfhodywodk5ngmzxkeyxkfqcgdeqxvymtexnzqzmde0_v1.jpgNem érheti szó a ház elejét, mi mindig találunk valami éppen az alkalomhoz illő filmet, vagy képregényt. Mi mással jöhetnénk Karácsonykor, mint az éppen ma 15 éves Alien Versus Predator – Rekviem című filmmel. Jöjjön tehát a Halál a Ragadozó Ellen Kettő! 

A Predator filmek a kedvenceim között vannak, főleg az első két rész, de az Antal Nimród-féle Predators-t is szerettem, a túlsúlyos Laurence Fishburne ellenére. Egyik film sem hibátlan, viszont az első résznek van egy hangulata, amit nem lehet túlszárnyalni. Főleg azért, mert azok az emberek játszottak benne, akik. Mind karizmatikus alak volt. A második rész Danny Gloverrel is igazi sztárparádét vonultatott fel, Gary Busey és Bill Paxton nagy nevek voltak akkor a színész szakmában. Ezek az arcok voltak a gyerekkorunk, és ezekhez a példaképekhez nehéz bárkinek felnőni. Nyilván mi már csak ilyen begyöpösödött szemüvegen át látjuk az összes ezekhez hasonlónak szánt filmet, amik már nem ugyanolyanok, mint régen.

132.jpgMiért írtam ezt? Azért, mert az AvP első része nekem annak ellenére tetszett, hogy nagyon összekavarta a két univerzumot, és rengeteg logikai hibát tartalmazott. Vegyük mindjárt a kiinduló alapot, hogy hogyan is lesznek az élijenek? De ennek a vegyes állagú vágóhídi hulladéknak egyetlen film egyetlen 3 másodperces jelenete adott alapot, mégpedig a Predator 2 végén az idegenek űrhajóján lévő trófeafal, amin bizony ott leledzik egy falloszfejű undormány kikezelt koponyája (ezt maximum húsvéti tojásnak szánták az alkotók). Hogy ez az ötlet megvalósításért kiáltott-e? Szerintem nem. De az AvP hozta az elvárt akcióorgiát, amit tizenéves fejjel imádtam.

469.jpgNa, most az AvP filmek egymás után játszódnak, de ugyan minek. Szegény Predatornak mindig elkenik a száját, és a filmek végén oda lyukadunk ki, hogy értelmetlen volt ez az egész, mert mégis hova vezetett a történet? Konkrétan sehova.

ITT KEZDŐDIK A SPOILERES RÉSZ!

Az AvP 2 ott kezdődik, ahol az előző rész abbamaradt. A Halálokkal (édes istenem) folytatott harcok során elhunyt Predator testéből az űrhajón kikel egy hibrid lény, a Predalien. Kb. 2 perc alatt óriásira nő, amit természetesen senki nem vesz észre, majd egy Predidióta kilövi az űrhajó oldalát, aminek hála lezuhan a békés porfészek, Gunnison melletti Tiltott Rengetegbe.

470.jpgA léket kapott űrhajó minden zegzugából arcmászók jönnek elő, amik az épp arra bóklászó apa és fia (isten nyugosztalja őket) kedvére teszik magukat és beléjük petéznek. Amúgy is rég láttunk már filmen gyerekhalált. Ja, ebből itt lesz több is, mert miért ne.

Gunnisonba éppen ekkor tér haza Dallas, aki a börtönből szabadult, és a testvérével eljátsszák, hogy érdekes karakterek lesznek. Amúgy kb. ők, a katonanő és a sheriff az, akik valamiféle karaktert kaptak, a többiek csak ágyútöltelékek. Ahogy telik múlik az idő (kb. két és fél óra a filmbéli idő szerint) az arcmászók elragadnak pár hajléktalant, és a kutyájukat. Kár értük, kiváló ügynökök voltak.

Szaporodnak szépen az Alienek, mert ugye ezeknek elég három perc, hogy kifejlődjenek a pocakban. A Predalienről kiderül, hogy Királynő! A szülőszobán trancsírpartit rendez. De hol a Predator?

maxresdefault.jpgA léket kapott űrhajó vészjelzését fogva elindul a Föld nevű sárgolyó felé egy Ragadozó. Amire odaér, már csak hullahegyeket talál, amiket a nála lévő cseppfolyósító folyadékkal eltüntet, de kérdem én, miért pepecselt ezekkel? Ha el akarja tüntetni a nyomokat, miért hagy egy megnyúzott sheriffhelyettest egy fán fejjel lefelé lógva? Közben a másik faj kezd dominánssá válni Gunnisonban, aminek a katonaság csak egy megoldását látja… atomot nekik.

ITT ÉR VÉGET A SPOILERES RÉSZ!

Mi tetszik ebben az ótvaros filmben? Egyrészt a jelmezek. Azokra szerintem nem lehet panasz. A Predator szerintem az összes filmben nagyon jól meg lett csinálva, és a durva az, hogy a szörnyeket játszó színészek nagyon beleélik magukat az egészbe, a mozgással, gesztusokkal. Emellett vannak olyan jelenetek, amik mai szemmel is szerintem jól néznek ki, és emlékszem, amikor moziban láttam, mennyire meglepődtem egy-két halálon. Van egy olyan jelenet, ahol a Predator véletlenül a falhoz szögezi az aktuális szépségkirálynőt. Amire a falhoz ér, már csak élettelen rongybaba. A megnyúzott sheriffhelyettes is poén, bár azt lopták, khm… újrahasznosították az ötletet. A zene? Marha jól sikerült, tisztára Alan Silvestri Predator 2-höz készített zenéjének újrafelhasználása, szóval inkább nem a javára írnám a filmnek. Na jó, a végefőcímet végighallgattam, szóval jó a zene.

scale-scaled.jpgA film története nagyon gyenge lábakon áll, a színészi teljesítmény iszonyat unott, a párbeszédek, a viselkedések élettelenek. Ha egy szörny lakmározik a szomszédodból, végignéznéd meglepetten? Én futnék az biztos. Az Alienek fejlődési folyamata is szerintem túlságosan fel lett gyorsítva, sorban zabálják fel az olyan embereket, akikről fingod sincs, kicsodák. Vannak olyan szereplők, akik konkrétan csak azért csatlakoztak a csoporthoz, hogy egy jelenettel később megegyék őket. A kórházba beszabadult szörnyek undorító munkát végeznek, és szerintem ez, és a gyerekek megölése ízléstelenségbe fordul. Túl lett ez a trancsírozás tolva.

Túl kevés a Predator, és túl sok az Alien, miközben semmi történetet nem kapunk. És mégis, a filmvégi bunyós jelenet szerintem nagyon el lett találva, itt az esőben, ahogy harcol egymással a két idegen, még látszik is valami. Mert a film nagy részében holt sötét minden, semmit sem látni.

Ért egyáltalán ez a film egy ekkora cikket? Kötve hiszem, viszont a legnagyobb poénját még megosztanám itt zárszónak:

„Őrültség! A kormány nem hazudik az embereknek!”

Mindenkinek békés, boldog Karácsonyt kívánunk!

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3517996006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása