Hétköznapi Geekságok

30 éves A Pusztító - Demolition Man!

2023. október 08. - Gubán Bélu

dm1.jpgÚjraolvasós Aldous Huxley Szép Új Világ című könyve. Most amúgy is az antiutópiák korszakát élem, ilyeneket olvasok, úgyhogy le is veszem majd a polcról. Amiért pedig szóba került, az az ennek alapján készült film, ami éppen ma 30 éves. Ugyanis 1993. október 8-án jelent meg a Demolition Man! Nálunk a Pusztító címet viseli.

Bármennyiszer meg tudom nézni ezt a Sylvester Stallone, Wesley Snipes és Sandra Bullock főszereplésével készült sci-fi akciót. Lényegében évente teszem ezt, mint a Predatorral (1. és 2.), vagy a Dredd bíróval szoktam. A nyolcvanas-kilencvenes években gyártott akciófilmek bája mindig elvarázsol. Azért nekem tényleg ezek az arcok az igazi sztárok. Ilyen elcseszett vagyok.

Marco Brambilla rendező nem csak egy hihetetlen akciódús, de humoros, és tényleges tartalommal bíró filmet rittyentett össze, amit ma már nem biztos, hogy le lehetne forgatni, és ez szomorú egy kicsit. Huxley Szép Új Világából is csak a fos valósul meg. Elnézést kérek a beszéderkölcsi szabálysértésért. 1 egységnyi pénzbüntetés a jutalmam. Jólét!

A film főszereplője John Spartan, egy alternatív kilencvenes években élő régivágású zsaru, akit pusztító emberként is emlegetnek. Eszközei a korának rendőreit is megijesztik, de néha muszáj keménykezűen fellépni a bűnözés ellen. Jó, ez a szerep Stallone-ra íródott.

dm8.jpgSpartan szembekerül a legelvetemültebb gyilkossal, Simon Phoenix-szel, aki csőbe húzza, ezért mindkettejüket börtönbe zárják. A jégbörtönben lefagyasztják a bűnelkövetőket, Spartant úgy 70 évre.

Aztán egy snitt, és 2032-ben Phoenix feltételes kedvezményéről tárgyalnának éppen, amikor csodával határos módon kiszabadul. A rehabilitációja jól sikerül, percenként öl, és az elpuhult jövőbeli zsaruk teljesen alkalmatlanok rá, hogy elfogják (San Angelesben, a hatalmas metropoliszban 16 éve nem volt gyilkossság).

Mit van mit tenni, rehabilitálni kell Spartant is, aki Lenina Huxleyt kapja társául, aki rajong a kilencvenes évekből szakadt gorilláért. Spartan úton-útfélen nevetség tárgya, mindenki suttyónak nézi, míg végül komolyan elhiszik, hogy Phoenix-szel szemben nem lehet az ő 21. századi tunya módszereikkel elbánni.

dm4.jpgA film szerintem majdnem tökéletes, köszönhető ez annak, hogy marha jó alapanyagot turbósítottak fel egy igen frankó akcióorgiává. Szerintem nem túlzok, hogy ez a film kultikussá vált mára, és rengeteg mondata szállóigévé vált. A humora nem direkt, szituációkban van elrejtve, és amellett, hogy Stallone karaktere sokszor a forrás, de Sandra Bullock is remekel a naiv rendőrfruska szerepében. Snipes totál elmebeteg, de egyben zseni is a karakter. Egyáltalán nem egy agyatlan lövöldözés, ez komolyan mondom, már igényes szórakoztatás.

Nem akarok nagyon sok poént lelőni, de minden, ami Huxley, abból viccet lehet csinálni. Ugyanis a régi kor emberének furcsák az olyan dolgok, mint önvezető autó, a villámló bot, a virtuális szex, a fine dining Pizza Hut-os vacsora, vagy az állandó megfigyelés. Ezek közül azért néhány dolog mára megvalósult, vagy megvalósulni látszik, így kicsit sírva lehet vigadni ismét.

A film erejéhez nekem még hozzátesz a remek szinkron, oké, oké, sok helyen kis félrefordítások fordultak elő benne, de… Gáti Oszkár, Csuja Imre, Kiss Erika, Gruber Hugó, Selmeczi Roland, Melis Gábor, vagy Fodor Zsóka (ő volt a számítógép hangja) színészeink fantasztikus munkát végeztek. Tényleg a magyar szinkron nem csak hogy hungarikum, de önálló művészeti ág.

Kell még többet írnom? Nyomás azonnal megnézni!

Soha nem fog kiderülni, mire valók azok a ki’+>@§!” tengeri kagylók…

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1518229315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.10.08. 13:20:01

Szerencsére ma még nem így élünk nemi életet, bár a társadalomirányítás jó úton halad ebbe az irányba,

Gubán Bélu 2023.10.08. 13:45:45

@gigabursch: eddig a legtöbb antiutópiából sikerült valami szart elsajátítani. :D
süti beállítások módosítása