Hétköznapi Geekságok

Cs. Horváth - Sebők: Eltűnt Világ

2024. április 11. - Gubán Bélu


9786155201530.jpgA rendszerváltás előtti magyar képregénykiadásért sokan rajonganak itthon. Én a most már rendszeresen megjelenő füzetek közül főként olyanokat szerzek be, amik valamiért nagy húzónevek, vagy címek. Zórád Ernő munkái közül a Rejtő-átirat Néma Revolverek Városát, vagy Karl May Winnetou-ját. Most viszont Sebők Imre munkái közül frissen megjelent Eltűnt Világ kerül terítékre.

Arthur Conan Doyle 1912-ben megjelent – The Lost World című – regényének képregényes átirata első pillantásra szerelem volt. Gyerekkorom kedvenc fantasy sorozata volt az Elveszett Világ, és az egészestés filmváltozatot is imádtam. Tehát ennyi kötődésem volt ehhez a címhez.

Cs. Horváth Tibor és Sebők Imre képregénye először 1963-ban jelent meg a Népszavában, folytatásokban. 2024-ben már egy 50 oldalas jó minőségű füzetben olvashatjuk el. A történet nyilvánvalóan Doyle-t dicséri, Cs. Horváth nem tudom, mennyire írta át a sztorit, viszont Sebők rajzai tényleg fenomenálisak.

Nekem a retro kinézetű dinoszauruszok a kedvenceim. Valahogy ez a gumi-godzillás ábrázat megfog (Dreddnél a Cursed Earth Saga legjobb momentumait az elszabadult T-rex okozta nekem). Itt kapunk is ezerfogú őshüllőket, többfélét is. Kár, hogy csak 50 oldal, mert tényleg jó látvány, a sztori pedig gördülékeny, egy igen jól sikerült képregényadaptáció lett ez (a Néma Revolverek Városa enyhén szólva sem jött át a nehézkes dramaturgiája miatt). Itt viszont egyáltalán nem érződik, hogy az alkotók nem ismerték a képregényalkotás csínját-bínját.

img_20240406_154446.jpgNa de miről is szól ez a képregény. Ned egy csóró balek újságíró, aki híressé akar válni, mert csak akkor veheti el a hőn áhított nőt. A szerkesztőségben egy betört fejű kollégája felvilágosítja, hogy egy Challenger nevű professzor mindenféléket összezagyvál valami Eltűnt Világról, sárkányokról, és aki megkérdőjelezi, azt jól kupán vágja egy mamut csonttal. Igazán kedves, mondhatom.

Ned viszont hisz az öregnek, és megfogadja, hogy elkíséri az Eltűnt Világba többedmagával, ahol bizony a sárkány jelenti a legkisebb problémát…

Egy jó kis kalandos fantasy történet ez, a végén egy humoros fordulattal. Kicsit boomer a poén, de átjött. Nekem egyébként sincs túl jó humorom.

A képregényt Gar-Wind Bt. adja ki, hivatalos internetes partnerük a Képregénymarket.

A képregényt ezen a linken tudjátok megrendelni.

Zórád-Sarlós-Sebők képregényei között ezen a linken tudtok válogatni a Market oldalán.

Ha pedig nem csak magyar képregényt, de szakirodalmat is olvasnátok, akkor Bayer Antal – Műsorváltozás a Papírmoziban című könyvét ajánlom figyelmetekbe (ahol olvashattok bővebben a rendszerváltás előtti magyar képregénykiadásról is). Ezen a linken megvásárolható.

Korábbi cikkünk Bayer Tóni könyvéről ezen a linken olvasható.

Magyarmániás lettem? Lehet.

(B)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr8218373861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.04.11. 21:26:03

Erről csak az rémlik, hogy láttam gyerekként...
süti beállítások módosítása