Hétköznapi Geekságok

30 éves az Idétlen időkig / Groundhog Day

2023. február 12. - Kalmár Tibi

Amikor ezeket a sorokat írom, február másodika van. A népi hiedelem szerint a medve (Hogy melyik, az jó kérdés. Mindegyik?!) előbújik a barlangjából, körbenéz, és amennyiben meglátja az árnyékát, még hosszú tél előtt állunk. Egy másik legenda szerint a pennsylvaniai Punxsutawney (vagy ilyesmi) kisvárosában élő mormota cselekszi ugyanezt. 1993 februárjának második napján egy tévés stáb ment el a világvége után pár mérfölddel megtalálható helyre, hogy megörökítse, és ezáltal igazolja vagy megcáfolja a hiedelmet. A mormota neve Phil, és a pittsburghi tévés (időjós-bemondó) neve is Phil. Phil Connors. Ám a mormota nem bújik elő, a forgatás bukik, az időjárás elromlik, az erős havazás miatt senki, így a stáb sem hagyhatja el a várost.

Na jó, ez nem egy dokumentumfilm, hanem Bill Murray egyik legjobb főszerepe. Amiben lehet utálni, szeretni, sajnálni, szánni, szurkolni neki, meg minden. SPOILERek jönnek, bár részeletekbe nem másznék. Mert a film ezen a ponton kezdődik el, tulajdonképpen, majd teszi ezt még nagyon sokszor. Phil reggel felébred, a rádióban elhangzik pár mondat, felcsendül egy dal. A hó sehol, a kinti világban pedig várja az idétlen kisváros, a fura lakosai, és a stáb, hogy felvegyék a mormotát, amint előbújik, és... Mi van? Mormota nap, az van. Február másodika. Majd megint ottragadnak, Phil reggel felébred, a rádióban elhangzik ugyanaz a pár mondat, felcsendül ugyanaz a dal. És megint mormota nap. És megint, és megint... Őrület. Logikus, hogy Phil orvoshoz megy, utána pszichológushoz is. Az már nem, hogy újra és újra ugyanazon a napon ébred. Viszont ez azt is jelenti, hogy bármit tesz, reggelre nincs következménye.

clock.jpg

Talán mi is kipróbálnánk dolgokat, ha ez történne velünk. Lehet féktelenül zabálni, rombolni, csajozni, bankot rabolni. Ezen a ponton már nem annyira kedveljük Philt. Megpróbálja elcsábítani csinos kolléganőjét, Ritát (Andie MacDowell), de nem jár sikerrel. Elkeseredésében öngyilkos lesz, de reggel a szállodai szobában ébred, ahogy máskor is. Aztán megpróbálja másképp felfogni az egészet: életet ment, hajléktalanon segít, zongorázni tanul, és... egyre közelebb kerül Ritához, de mindig elfogy az idő, reggel újra kell kezdeni az egészet.

Harmincéves ez a film. Azt mondjuk nem értem, az amerikai premier miért nem február másodikán volt, hanem tíz nappal később? A magyar bemutató pedig augusztus végén, de ez teljesen más téma. És jó kérdés, hogy adott helyzetben mihez kezdenénk magunkkal, a világgal? De talán mindenki életében volt már olyan időszak, amikor úgy érezte, ez egy véget nem érő, folyamatosan ismétlődő nap. Az iskola, a munka, a tanárok, az osztálytársak, a szülők, a testvérek, a kollégák, a reggeli közlekedés vagy bármi egyéb miatt. Talán a Groundhog Day/Idétlen időkig segíthet kicsit átgondolni és átértékelni ezeket a helyzeteket, és - mondjuk nem is rablás vagy egyéb hasonló után - megpróbálni más úton járni. Néha kell. Szóval nagyon szeretjük ezt a filmet.

cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2218039916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása