Hétköznapi Geekságok

Spawn/Batman 2023. képregény

2023. február 23. - Gubán Bélu

img_20230217_093230.jpgKövetem az Image kiadó és Todd McFarlane facebook oldalát, és az utóbbi időben szanaszét hypeolták a Batman/Spawn crossover füzetet. Az én ízlésem olyan faramuci, hogy szerintem az ilyen crossover történetek teljesen feleslegesek, sose tetszettek. Volt Pókember/Batman anno, vagy Usagi/Teknőcök, amiket olvastam. Utóbb már maguk az alkotók is néha megbánják, hogy ilyen, a fősodorba nem illő történetekhez adták a nevüket.

De nem Todd McFarlane, az alternatív univerzumok és párhuzamos történetek mestere, akinek a középső neve a „szerezd meg hát mind” (itt a pénzünkre gondol), aki képes egy crossover történetben lespoilerezni a fősodort. Legalábbis ami engem illet, mert az új Batman/Spawn kapcsán így jártam.

Szóval ez a füzet is csak arra volt jó, hogy tovább erősítse bennem a crossover undort. Spawnt ismerem eléggé, Batmant meg csak úgy, mint amikor a babkonzervre ráírják, hogy nyomokban mogyorót tartalmazhat. Mivel ez a füzet inkább Batman, így teljesen meg voltam lőve, az elejétől. Ehhez erősen ajánlott ismerni a Baglyok Bíróságát, és a Halál a Családbant (azt hiszem, az volt az, amikor Joker lenyúzza a saját arcát, és visszarakja a fejére gumival).

img_20230217_094320.jpgMcFarlane nem jó író. Kiégett, életunt ember lett, aki a folyamatos teljesítménykényszerben és a filmjének meghiúsulása iránt érzett csalódottságában elfelejtett mindent, ami őt valaha értékessé tette. Korábban voltak jó ötletei, de most már csak a harácsolás megy, az pedig rendesen.

Na de hogy a képregényről is írjak néhány sort. Meglettünk volna nélküle. Igazából megfogott a borító, meg az az első hév, ami az impulzusvásárlásba belerángatja az embert. Capullo mester továbbra is szépen rajzol, sőt. Etalon a csávó. Hihetetlen pontos, folyamatosan magas színvonalat képviselnek a rajzai, és a korábbi munkáihoz erősen húznak.

A történet viszont ergya, és sok mindenben önismétlő, és bugyuta. Egy isteni szikra miatt a két hős egymásnak esik, mivel a két világ összeér (hűha és wow) egy halott zónában, ahol Spawn ereje elveszik, ezt tudjuk. A Baglyok Bírósága szeretne valami dimenziókaput kinyitni egy másik világ felé, és ahhoz Batman lelkére van szükségük. Batmant viszont nem tudják megöletni mással, csak Spawnnal, aki, minden jószándékuk ellenére a Denevérember mellé áll. Mert a hősök átlátnak a szitán.

Most jönnek a SPOILEREK, szóval a következő bekezdésben.

Még nem olvastam azt a Spawn történetet, amiben Wanda, Spawn szerelme végleg meghal, habár ezt 2016-ban tette egy akkori blogbejegyzés tanúsága szerint. Na, most ezt megtudtam ebből a füzetből hála istennek, mert Spawn Wanda lelkéért megy harcba. Kösz. Amúgy abban a bizonyos blogbejegyzésben van néhány érdekes, konkrétan vicces mondat McFarlane-től. Idézném szó szerint:

„I know other comics like to resurrect people and I’ve never been a fan of that. So as far as I’m concerned, the character of Wanda Blake… the character who has been there since issue ONE, is FOREVER GONE.”

(forrás: Todd Mcfarlane blogja)

SPOILER VÉGE!

img_20230217_105551.jpgSzóval Todd McFarlane, aki több, mint 30 éve nyüstöli a Spawnt, miközben a Violátor nyolcszor, Cy-gor háromszor, Malebolgia, az egyik főgonosz is már legalább egyszer meghalt, de már jobban van, maga a főszereplő is már több alkalommal járt a túlvilágon, Al Simmons az öngyilkossága után is visszatér… szóval McFarlane nem híve a feltámasztó varázslatoknak. De legalább ne lennél annyira hülye, hogy olyan crossover képregényt írsz, ami lespoilerezi az eredeti történetet. Miért nem lehetett egy értelmes, önálló valamit kitalálni?

Sajnos nem csalódtam a Batman/Spawn crossoverben, pont olyan silány lett a története, mint amilyenre számítottam. A rajzok viszont továbbra is szépek, ez nálunk olyan 12-es karika lehet kb.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr2218051772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása