Hétköznapi Geekságok

30 éves a Jurassic Park

2023. június 11. - Gubán Bélu

nevtelen4.jpgÁltalában egy kisgyerek három éves korára eldönti, hogy mik tetszenek neki. Kukás-, tűzoltó-, rendőrautó, vagy a dinoszauruszok. Én utóbbiba tartoztam talán a leginkább, bár a gyerekkori kisautó gyűjteményem is elég sok darabot számlált. De miért is írtam ezeket? A mai film bemutatója éppen 30 éve volt az USÁ-ban, hozzánk néhány hónapra rá érkezett. Ez pedig a Jurassic Park. Ígérem, nem spórolok ki semmit.

Ahogy elgondolkodtam a cikk témáján, rengeteg gondolat jutott eszembe, nem akarok sablonos lenni egy olyan bejegyzéssel, amilyent máshol is lehet olvasni. Végülis ez egy blog, azt írok, amit akarok.

jurassic_park_t03_mkv_snapshot_01_58_01_2019_02_15_11_07_22_0.jpgSzóval a ma éppen 30 éve bemutatott film tényleg az addigi legszebb dinoszauruszokat vonultatta fel (az effektekért az Industrial Light & Magic volt a felelős, ami George Lucas cége), már ami a megjelenésüket illeti, mert viszonylag rusnya állatok, nem engedném be őket az ágyamba. Meg olyan hüllőszerű, pikkelyes dögök, meg is akarnak enni. Minek ilyen a házhoz?

A film gyerekként hatalmasat ütött, viszont utóbb átgondolva rengeteg logikai bukfenc és hiányosság van benne, ami miatt mára már be se tenném a lejátszóba. Megvan DVD-n az összes rész, még régről, szépek a borítók. Tipikus esete annak, amikor egy néhány száz oldalas regényből több filmet kell csinálni.

nevtelen2.jpgEleve a szúnyogból kivont dinoszaurusz-DNS már problematikus lehet, de hogy egy ragadozókkal teli szigeten alig van az embereknek fegyvere, sőt, nagyon ember sincs, hogy nem számítanak arra, hogy egy trópusi szigeten kitörhet a vihar, és hogy a két informatikus közül az egyik – nem spóroltunk semmin ugye – is pont egy ipari kém. Megjegyzem, egy olyan parkba, ahol a tudósok nem tudják, hogy a raptorok nem is raptorok, oda nem szívesen tenném be a lábam. Csodálkozom, hogy az okos kislányok miért nem ették még ezt a sok dinkát, amíg tehették.

71a5w9maarl_ac_uy1100.jpgHa az előző mondatoknak semmi értelme, akkor az azért van, mert a filmnek sincs nagyon sok. A dinoszauruszok szépek, a gumidínókban van potenciál, főleg, ami a merchandise-termékeket illeti (a film ezekből rendesen „termékelhelyezett” jó pár darabot, amiket a boltokban is lehetett később kapni, sőt, a mai napig széles repertoárja van a JP termékeknek).

Azért vannak ikonikus jelenetei az első résznek. Pl. amikor a pénzéhes Gennaro bácsira rátöri a T-rex a wc ajtót, vagy amikor a puskás csávóra rácuppan az okos kislány, meg amikor megrázza a hülyegyereket az áram. Na, igen, az összes JP filmbe bele kell tenni indokolatlan gyerek szereplőket, akiknek túl kell élnie a filmeket, akkor is, ha teljesen életszerűtlen. Mi más lenne nagypapa első ötlete, amikor dinoszaurusz parkot nyit? Természetesen, a kisonokákat megetetni a T-rex-szel. Sajnos ez nem következik be, pedig jó lett volna, ha valamelyik ragadozó kicsit elcsámcsog valamelyik idegesítően sikongató és affektáló kismajmon.

Vagy a JP, vagy én nem öregedtem túl jól. Ma már tényleg nem nézném meg, mert idegesítene, már a cikk megírása alatt is rendesen felnyomta az agyam. Azért bevallom, van néhány ikonikus jelenete.

A hatéves Bécikének nagyon tetszett a film. Az a baj, hogy rég felnőtt.

2013-03-15-436_clever-girl.png

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6618143936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása