Hétköznapi Geekságok

Predator - A fogoly

2023. július 17. - Gubán Bélu

pc.jpgEgyetlen füzetnyi képregényről bejegyzést írni lehetetlen feladatnak tűnhet, de azért én mégis megpróbálom. A Predator (Alien/AvP) univerzum már számtalanszor bizonyította, hogy egyetlen füzet is tud hatalmasat ütni, és hogy bárkinek meg lehet adni az esélyt, hogy ehhez a világhoz hozzátegyen, mivel hatalmas lehetőségeket tartogat. Jó, ha engem kérnének fel, hogy rajzoljak ilyen képregényt, finoman visszautasítanám. Esetleg ha írásról lenne szó…

A Predator – Captive (vagyis fogoly) képregény Gordon Rennie (író) és Dean Ormston (rajzoló) közös munkája. Rennie nem arról híres, hogy milyen jól köti le a felesleges gyomorsavat, hanem például A Bosszú című képregényről is. Dean Ormston rajzairól pedig lerí, hogy sok Mignolát látott, bár színezve már más a képi világa, mint fekete-fehérben. Egyébként ő rajzolt több Dreddet (Raptaur, Judgement Day) is, amiket olvastam korábban.

A Fogoly képregény, ahogy mondtam egyetlen füzet, és totálisan összeér magával, önmagának keretet adva. Adott egy érdekes, emberek által létrehozott, Kupolának nevezett intézmény, ahol egy rejtélyes lényt tanulmányoznak a szkafanderbe bújtatott tudósok. Ez a lény, ahogyan a képregény címe is elárulja, egy Predator, a tökéletes, kifejezetten ragadozásra kifejlődött agresszív lény, akit mindenféle feladattal fárasztanak, miközben a fő céljuk, hogy megtanuljanak vele kommunikálni.

Itt következik a SPOILER!

Nem sikerül a terv. 

SPOILEREK VÉGE!

rco004_1490089126.jpgElég sok Predator képregény egyfajta társadalomkritikaként működik, és valamennyire a fogoly is egy ilyen darab. Igazából simán olvastam volna tovább, de kerek egész, egyáltalán nem érződik rajta a terjedelmi korlát. Értem itt ez alatt, hogy elhangozhatott a kiadónál, hogy „Gordon, Dean, izé, egy füzetnyi predatoros képregény kellene most!” Amire az alkotók ennyit válaszolhattak: „Csak? Egye fene, csináljuk!” Megcsinálták. Rohadt jól néz ki a végeredmény, és tényleg szórakoztató darab.

Hamarosan újabb predis képregénnyel jelentkezek. Rákaptam most ezeknek az ízére.

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7618163586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása