Hétköznapi Geekságok

Simon Stalenhag - a digitális művész

2021. augusztus 23. - Gubán Bélu

img_20210814_080019.jpgBiztosan sokan ismeritek Simon Stålenhag nevét, de azoknak, akik még nem ismerik, bemutatom ezt a zseniális skandináv csókát. Simon a világ egyik legkeresettebb digitális művésze. A svéd művész képei eleinte csak az interneten hódítottak, viszont egy ideje már itthon is élvezhetjük nyomtatva is őket, történetekbe szedve.

Kicsit olyan semmitmondóra sikeredett ez a bevezető, ezért inkább elmondom, hogy Stålenhag képei a skandináv tájakat ábrázolják, a gyermekkora képeit, viszont ezek a képek egy kicsit másabbak, mint amilyeneket a szekrényből kivett albumokban találsz. Ő ugyanis minden képén, a mesés tájakon elhelyez néhány oda nem illő dolgot, így egy posztapokaliptikus, sci-fi-be illő képet alkotva. Képeit a gyönyörű, egyben rombadöntött tájak jellemzik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy először a képek születtek meg, csak később fogalmazódott meg a művészben, hogy ezeknek lehet története is. De jó, hogy ez eszébe jutott.

Első könyve a Mesék a hurokból volt, amiben a képeit összegyűjtve, egyfajta képeslapokon áll össze egy sosem volt gyermekkor disztópikus világa. A Hurok egy részecskegyorsító, ami megváltoztatta a kis svéd falu lakóinak, sőt a világ összes emberének életét. A képeken hurok energia által valaha hajtott járművek, robotok hevernek, és az Emett Brown doki által sokszor emlegetett téridő-kontinuum megszakadása miatt még dinoszauruszokkal is találkozhatunk egy tényleg világvégi környezetben.

ctf7vs4wgaalhas.jpgItthon elsőként jelent meg Stålenhag második könyve, az Elektronikus Állam, amiben a gépektől függővé vált emberek önpusztítása kapta szerintem a főszerepet. Az első könyvhöz képest annyi különbséggel, hogy ez tényleg egy teljes történetet tartalmaz, egy utazást, amiben a főszereplő a különböző állomásokon mindenféle horrorisztikus lénnyel, többségében robotokkal találkozik. Ezek a robotok régóta funkcióját vesztett lények, és igazából nem tudni, mit szándékoznak tenni az arra tévedő emberekkel. Ja és a történet fő mozgatórugója az embereket a virtuális világ szolgájává, élőhalottá tévő Sentre Stimulus készülék, ami feltűnően hajaz a VR szemüvegekre.

És a mostani cikk apropója lényegében az, hogy pár napja előrendelhetővé tette több webshop a művész következő könyvét, a Labirintust, ami egy túlvilági esemény miatt kipusztult, légkörétől megfosztott Földön játszódik.0skmx6yuddw21.jpg

Hoztam nektek néhányat a fotorealisztikus képekből, szerintem marha hangulatosak.

Itthon az Agave Kiadó adja ki ezeket a csodákat, gyönyörű, keménykötéses album formában. Jól mutatnak a polcon, és még jobban a kézben, lapozgatva, olvasgatva, nézegetve.

Bélu voltam, sziasztok!

(További képekért kattintsatok a facebook oldalunkra!)

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr516659150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metalex 2021.08.24. 08:53:39

A könyv látványvilága valóban zseniális.
A könyv maga azonban sajnálatos módon csak kívülről sikerült.
A képek megfelelő minőségűek, azonban az írásos rész valami rettenetes módon el lett rontva.
Fényes papírra az átlagnál kisebb betűvel lett nyomva. Azok az oldalak ahol fekete alapon van fehér betű nyomva, azok olvashatatlanok, de a normál nyomással készített rész is nagy kihívás az állandó reflexió miatt.
Egy gyönyörű könyv amit a fényes papír miatt nem lehet olvasni, csak egy képeskönyv nem több.
Ha korábban kapcsolok vissza vittem volna a boltba.
Nem tudom a kiadó ezt ebben a formában hogyan adhatta ki, de sajnálom, hogy akiadásért felelős személyek számára ez nem tűnt fel a próbanyomás során.
Remélem a következő könyv nem ebben a formában jelenik meg.

Gubán Bélu 2021.08.24. 09:01:06

@metalex: szemüveges vagyok, hatos dioptriával, és el tudtam olvasni a könyv szöveges részét is. Nappal természetes fényben is, és este lámpa mellett is simán olvasható. Zseniális könyv. Szóval a kommented egyetlen szavával sem tudok egyetérteni.
süti beállítások módosítása