Hétköznapi Geekságok

Dredd bíró - Átkozott Föld (Cursed Earth)

2021. október 11. - Gubán Bélu

img_20210926_085010.jpgSziasztok!

Biztosan hallottatok már róla, hogy hamarosan megjelenik itthon a Dredd bíró – Eredet című képregény, eredeti címén Origins. Ahogyan azt már a Dredd képregényektől megszokhattuk, minden mindennel összefügg, és ez az Eredet esetében is fennáll. Lényegében az Eredet, annak ellenére, hogy egy nulladik történet látszatát keltheti, a 2000AD Magazinban 1978-ban megjelent Átkozott Föld Sagának (Cursed Earth Saga) a folytatása lehetne, ami az eddigi magyar kiadásokból viszont kimaradt. De ha nem is hívjuk annak, nagyon-nagyon összetartozik ez a két sztori.

Az Átkozott Föld a 2000AD Magazin 61-85 progjaiban jelent meg, egy igazán korai Dredd történet. Azóta elég sok változatban kiadták, nekem megvolt egy zsebkönyv változat, amit bárhova magaddal vihetsz, viszont megvan a 2016-ban megjelent Uncensored (cenzúrázatlan) verzió. Hogy miben különbözik a kettő? A cenzúrázatlan változatban 16 oldallal több történetet olvashatunk, amiket anno betiltottak… Másrészt pedig ebben az újabb kiadásban minden fejezet kezdőoldala ki van színezve. Egyébként a képregény fekete-fehér.

Az Átkozott Föld szerintem a legjobb Dredd történet, bárki bármit mond. Oké, Caligula bíró is közvetlenül ott lohol a nyomában, de ehhez semmi sem fogható. Olyan nevek dolgoztak rajta, mint John Wagner (ki más, hisz ő Dredd egyik apukája), Brian Bolland, Mick Mcmahon, Pat Mills, és nem utolsósorban Chris Lowder. Bolland és Mcmahon a kedvenc Dredd rajzolóim egyébként, szóval ultra love ez a kötet.

Hogy ne lőjem le a poént, próbálom spoilermentesen beharangozni ezt a cuccost, reményeim szerint hamarosan megjelenik majd ez is magyarul, és mindenképpen azt szeretném, ha minél többen olvasnátok Dreddet.

A történet kiindulópontja, hogy Dreddet és kis csapatát Mega-City 2-be vezénylik, mert a városban egy járvány tör ki, ami akár a világ pusztulásához is vezethet. Ezért lényegében ellenszert kellene szállítaniuk a másik városba, ez nem tűnik nagy dolognak. Viszont Dreddnek egyetlen lehetséges útvonala adódik a másik Megába: keresztül az Átkozott Földön. Az Átkozott Föld a megavárosokat egymástól elválasztó sugárzó pusztaság, ami az atomháborút követően világunkból megmaradt, és megszámlálhatatlan veszélyt tartogat. Épp ezért Dredd nem csak bírókat vesz maga mellé, hanem az egyik bandavezért, Spikes Harvey Rottent is, aki a különböző poénokért fog felelni. Imádom a csávót.

img_20210926_084801.jpgMinden utcasarkon Dreddék életére törnek, már ha lenne utca az Átkozott Földön. A képregényben olyan lényekkel találkozhatunk, mint a már jól megszokott mutik, vámpír droidok, egy űrlény, aki csak haza szeretne menni és az őslényparkból kiszabadult T-rex, Satanus, aki bosszút akar állni az emberiségen a megpróbáltatásaiért (megjegyezném ez ’78, Crichton könyve pedig 1990-es). És ami a cenzúrázott változatból kimaradt, Dreddék belekeverednek a „Macdonalds” (tényleg így írják) és Burger King birodalom közti háborúba is.

Komolyan mondom, ez egy kihagyhatatlan történet, viszont amíg itthon nem jelenik meg, azért van pár Dredd kötet, amit még be lehet szerezni. Szóval hajrá!

Bélu voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr816701038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása