Hétköznapi Geekságok

100 éve született Telly Savalas

2022. január 21. - Gubán Bélu

4.jpgMegszokhattátok tőlünk, hogy próbálunk minden jeles évfordulóra odafigyelni, legyen az egy ikonikus film, vagy egy színész születésnapja. Igazából szeretek utánaolvasni ezeknek az évfordulóknak, és főként azért, mert ilyenkor egy cseppnyi történelem is megelevenedik a szemem előtt.

A mai nap pedig azért említésre méltó, mert éppen ma 100 éve született Telly Savalas (Aristotelis Savalas). Kalandos életét, pályafutását lehetetlen felsorolni egyetlen bejegyzésben, ezért nem is törekszem ilyesmire. Görög származású amerikai színész (már ott született), és már ötvenes évektől kezdve karakterszínészként dolgozott tévés produkciókban. Számtalan emlékezetes alakítása ismert Magyarországon is. Talán a legismertebb mind közül Kojak, a folyton nyalókát szopogató pökhendi nyomozó karaktere. A sorozatot ’73-’78 között vetítették egyébként. Savalas nagyon szeretett bagózni, ezért a sorozat kedvéért nyalókázott, hogy ne folyton cigaretta, szivar, pipa lógjon a szájából, az mégis hogy nézett volna ki. Sajnos ez a szokás okozta a halálát is 1994-ben.

Savalas a Kojakkel nagy sztár lett, és olyannyira, hogy a nyalókázásnak is hatalmas népszerűséget szerzett, ez egy fajta lazaság szimbólum lett. Ki ne emlékezne a Kojak nyalókára, amit itthon gyártottak, és talán a mai napig gyártanak is. Emlékszem a csokibevonatú cukormasszára, amit ha megpróbáltál elrágni, biztosan a tömésed bánta.

6.jpgSavalas olyan filmekben játszott még, mint a Halál ötven órája, vagy éppen Az Alcatrazi Ember, amiben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. De ő volt Bazi Joe a Kelly Hőseiben. Számomra Telly Savalasról talán a Piszkos Tizenkettőben nyújtott alakítása jut eszembe elsőként, és pont kapóra jött ez a két évforduló, hogy újra elővegyem, leporoljam, és megnézzem. Ja persze, még nem mondtam, hogy idén ez a film is 55 éves lesz a nyáron.

A filmet nem hiszem, hogy be kellene mutatni bárkinek is. John Reisman őrnagy (Lee Marvin) 1944-ben, a háború kellős közepén azt a feladatot kapja, hogy egy tucat, súlyos bűncselekményekért sokéves fegyházra, kényszermunkára, vagy épp halálra ítélt legényt kiképezze, majd amnesztiáért cserébe egy beszivárgó hadműveletben csapást mérjenek a német vezérkar egy duhajkodásra használt támaszpontjára.

Reisman őrnagynak egyértelmű az álláspontja a feladatról:
„Tudtommal azért vagyunk itt, hogy megnyerjük a háborút. Azt hiszem nem kéne nagydobra vernünk, hogy elöljáróink között közveszélyes őrültek vannak.”

Reisman őrnagy a halálsoron válogat a társadalom krémje közül. Erőszaktevők, gyilkosok, pszichopaták, lelki nyomorultak között, akiknek talán ez az utolsó esélyük a megváltásra.

„- Szóval mire jutott?
- Tulajdonképpen semmire. Csak azt tudom mondani, ami már a papírokból is kiderül. Ez egy tucat válogatott antiszociális elem. Többségük egyenesen pszichopatológiai eset. A legrosszabb, a legveszélyesebb ez a Maggott. Van egy vallási megszállott, egy rosszindulatú törpe, két félidióta, a többiről jobb is, ha nem beszélünk.
- Nem mondhatjuk, hogy nem egy eszményi anyag.”

Természetesen Telly Savalas a legveszélyesebb Archer Maggottot játszotta a filmben. Egy vallási fanatikus bolondot, aki isten kezének gondolja magát, és folyton a Bibliából idéz, és az elsők között ér rossz véget. Egy igazán eszelős és fantasztikus alakítás ez Savalastól.

A filmben olyan neves színészek játszottak még, mint Charles Bronson (róla is megemlékeztünk tavaly), Donald Sutherland, vagy George Kennedy (a Csupasz Pisztoly filmekből lehet ismerős).

A film egy olyan időben készült, amikor még szabad volt a társadalmi ellentéteket, problémákat szókimondón tálalni. Ezért is imádom annyira. Nincs híján drámának, szókimondó, pimasz és olykor keserédes humornak sem. Készült még folytatása is, viszont maximum B filmes kategóriába lehet azokat sorolni, szóval meg sem közelítik ezt a mesterművet.

Természetesen a filmélményhez az is hozzátartozik, hogy a magyar szinkronja fantasztikus. Olyan nevek működtek közre a filmben, mint Sinkovits Imre, Láng József, Helyey László, Szacsvay László, Bujtor István, Gálvölgyi János, Szakácsi Sándor, Tahi Tóth László.

Végülis ez ilyen kettő az egyben bejegyzés lett. Remélem, segít emlékezni erre a legendás színészre.

Bélu voltam. Sziasztok!

7.png

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6816811044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.01.21. 09:36:31

Érdekes, hogy pont a rosszfiús szerepet hoztad elő.
S talán még jobb is így.

Quattroman 2022.01.21. 19:06:06

A fantasztikus szinkronhangok közül pont Savalasé nem került a felsorolásba, a kellemes orgánumú Inke László "magyarította"
A filmben egyébként nem a "társadalom krémje" közül válogat Reismann őrnagy, hanem a katonai börtönben lévő életfogytig vagy halálra ítélt katonák közül.

pedja 2022.01.21. 19:15:15

Műgyűjtők és kalandorok előnyben (David Niven, Elliot Gould, Roger Moore): “…te is műgyűjtő vagy?”) Inke László fenomenális szinkronjával

kétszeres vuvuzelaművész 2022.01.21. 19:16:53

Én talán a Mackenna aranyában láttam először.

krumplimackó 2022.01.21. 20:19:06

Piszkos tizenkettő....Precíz katonai harcfeladatot bízni olyan emberekre akik többségükben fegyelmezhetetlenségük miatt kerültek börtönbe...Kecskére bízni a káposztát.Elsőnek a kiképzőjüket lőnék hátba,aztán egymást.

Gubán Bélu 2022.01.21. 20:23:24

@krumplimackó: igen, azért is mondta a főnök,hogy nem kellen szétkürtölni, mekkora állat a vezérkar

TheSaurus 2022.01.21. 20:50:37

@AntiChrist: Szenzációs a film, nemrég néztem meg. Kell hozzá egy életkor, hogy átérezzük az akkori Magyarországot.
süti beállítások módosítása