Hétköznapi Geekságok

Királyok kora - Once & Future

Digitális képregény, magyarul? Jöhet!

2022. február 02. - Kalmár Tibi

Az elmúlt időszakban már két cikk is született Bélu virtuális tollából, amely a Cultree – cultree.hu - valamelyik képregényével foglalkozott. Konkrétan a „Valami vadászik a gyerekekre”, illetve a „BRZRKR” első füzetei. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire menő és fontos dolog ez, hogy végre van egy magyar platform, ahol magyar nyelven olvashatunk digitális képregényeket! Hiszen 2022-t írunk, a világ már rég digitális, nagyon sok külföldi - kisebb és nagyobb, képregény és manga - oldal van, amelyik ezekkel már nagyon rég foglalkozik. Nincs papír, megmentünk pár fát, nincs nyomda, nem kell várni stb. Persze, ott a másik oldal is: nem lehet a polcra rakni, nem lehet eladni, ha meguntad, kell hozzá egy megfelelő eszköz, és így tovább. Olyan nincs, hogy valami mindenkinek jó. Lépjünk inkább tovább. Szóval Béluval nagyjából azonnal ráugrottunk a kínálatra, és ha nem is mindent, de több mindent olvastunk, és azóta is várjuk a folytatásokat. A már említett két cím is nagyon ütős, de van még egy, ami elég gyorsan felkeltette az érdeklődésem.

A "Boom! Studios" kiadó egyre több kiadvánnyal van jelen a magyar piacon (reméljük, lesz több is). Próbálom összeírni őket: „Cserkeszterek” (Lumberjanes), az „Egérőrség” (Mouse Guard), „Klaus”, „Dűne - Atreides ház”, „Buffy, a vámpírok réme” (Buffy, The Vampire Slayer), „Egyetemre mentem” (Giant Days) (digitálisan is!), vagy a már említett „Valaki vadászik a gyerekekre” (Something is Killing the Children) és a „BRZRKR”. Illetve a még nem említett „Királyok kora” (Once & Future). Ez utóbbi egy horror elemekkel is tarkított dark fantasy, és... beszéljünk kicsit róla! ;)

kiko4-1024x582.png

Nagyon friss, 2019 nyara óta létezik. Az első gyűjteményes kötet (Once & Future - Volume One: The King is Undead) hat füzetet tartalmaz, és a 2021-es Hugo-díj döntőse volt, Best Graphic Story kategóriában (Legjobb grafikus/rajzolt történet, ha muszáj valahogy fordítani). Ebből a hat füzetből eddig három jelent meg magyarul, a legfrissebb 14.-én, ha valaki lemaradt volna. A történet alapvetően két szálon fut, és ezek elég gyorsan összefonódnak. Adott egy angol nacionalista banda, akik az Artúr király legendájára és mítoszára alapozva egy nagy dobásra készülnek. Eközben egy kedves idős néni, McGuire nagyi megszökik az idősek otthonából. Az artúrosok szeretnének feltámasztani valakit, akinek segítségével vissza tudják majd hozni a régi időket, a dicsőséget, meg minden. Tudjuk jól: régen minden jobb volt. Bár olyan időkről van szó, amelyeket nem ismerünk pontosan, és az egykori hősök nem biztos, hogy olyan tiszta és jó emberek voltak. A nagyit közben megkeresi az unokája, Duncan, aki múzeumban dolgozik, izgalmaktól viszonylag mentes életvitellel. Egy szörnyvadász miatt viszont nagyi és unokája a legsötétebb árnyalatokban pompázó mágiával találják magukat szemben, és természetesen együtt kényszerülnek szembeszállni a feltámasztott fenyegetéssel. Hogy ki is a szörnyvadász? Azt nem árulom el, mert én sem olvastam el előre az ajánlót, és tök jó meglepetés volt.

Legendák, feltámasztott egyének, szörnyek, akció, humor (nagyon jó poénok vannak, a megfelelő helyeken) - mi kell még? Vásárolni, olvasni, jól szórakozni! És türelmetlenül várni a következő számot...

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1816811012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása