Hétköznapi Geekságok

Jack Kirby 105.

2022. augusztus 28. - Kalmár Tibi

105 évvel ezelőtt született Jack Kirby. Ezzel tulajdonképpen mindent el is mondtam. Aki ismeri a munkásságát, az úgyis tud pár dolgot róla. Minden másra pedig ott van az internet. Ja, hogy ez is az internet? Igaz. Akkor mondok pár dolgot.

Tehát 1917 augusztus 28, valahol New Yorkban látott napvilágot Jacob Kurtzberg. Nagyjából autodidakta módon sajátította el a rajzolás fortélyait, másolgatta a kor képregényeit. 1938-ban egy adaptáció, a Monte Cristo grófja rajzait vetette papírra, következő években a Lone Rider és Blue Bolt is az ő nevéhez fűződött. Természetesen sok egyéb is, amiről alig (vagy egyáltalán nem is) hallottunk itthon. Majd jöttek azok, amelyeket most is gyakran lapozgatunk, de a filmvásznon is megfordulnak: Vízió, Amerika kapitány, és ekkor még csak '41-'42-ben járunk. Na jó, nem vagyok sem enciklopédia, sem internet (valamikor találkoztam egy oldallal, ahol hónapokra lebontva vannak összegyűjtve a király munkái - hihetetlen mennyiség!) (ja, igen, a király, mert ez volt az egyik beceneve: The King). A hatvanas években sok olyan karaktert alkotott meg, ami azóta is fantasztikus népszerűségnek örvend: Fantasztikus négyes, X-Men, Thor, Hulk, Fekete párduc, Vasember. A legnagyobb dobás talán a Fantasztikus négyes 48-50, a "Galactus trilógia", ahol az Ezüst utazó is nagyon fontos szerepet kap. Aztán jött egy "kis" durcis időszak, Kirby elhagyta a Marvel fedélzetét és pár évig a DC csapatát erősítette. Pl. a magyarul is megjelent Új Istenek is az ő munkája. Öt-hat évvel később visszatért a Marvel-hez, megszülettek az Örökkévalók, illetve egy adaptáció is, ezúttal filmből lett képregény.

És ezzel bekanyarodtunk egy nagyon kedves kis utcába. Több Kirby mű is megjelent a "Nagy Marvel-Képregénygyűjtemény", az "A Marvel legnagyobb hősei képregénygyűjtemény" illetve a (sajnos nem a legjobb fordítással rendelkező) "DC Comics nagy képregénygyűjtemény" köteteiben, hol mellékszálként, a kötet "vintage" részeként, hol pedig fősztoriként. De a legjobban mégis annak örülök, ha egy kisebb kiadó nyúl valamihez, mert annak a kiadványnak lelke van, árad belőle a törődés, a rajongás. Ilyenek pl. a Képkocka kiadó Marvel klasszikusok - X-Men sorozata mellé kiadott különszámok, néhány Kingpin vagy Képregény Kedvelők Klubja kiadvány oldalain is akad Kirby. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a Frike comics kiadó. A tavaly elkezdett Fantasztikus négyes sorozatából már öt kötetet olvashattunk, de most megjelent a már említett filmes adaptáció is, a 2001: Űrodüsszeia. Olyannyira "most", hogy a csak a napokban került ki a nyomdából, a megrendelők még várják a postai kézbesítést, ami folyamatban van. (Amint megérkezik, készítünk pár képet nektek. ;) És megkeresem az említett oldalt is, ahol minden munkája szerepel.)

Olvassatok sokat, keressétek Kirby munkáit!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1517917857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása