Hétköznapi Geekságok

P.K.V.H. 3 - Békapestis

2022. december 19. - Gubán Bélu

img_20221210_163412.jpgMűködik-e Hellboy képregény a Pokolfajzat nélkül? A Vad Virágok által kiadott Mike Mignola univerzum már itthon is elég sok kötetet számlál. Az eredeti Hellboy sorozaton felül a Hellboy és a P.K.V.H. és az önálló P.K.V.H. sorozat is olvasható már magyarul, nem is beszélve a nemrég bemutatott Hellboy Budapestenről.

Az első mondatban feltett kérdésemre a válasz egyértelműen igen. De miért működnek ezek a történetek Hellboy nélkül?

A P.K.V.H. (Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal) a különös, rejtélyes történeteknek jár utána, viszonylag sok ügynököt számlál, akik önmagukban is elég furcsa alakok, nem hogy együtt. A P.K.V.H.-t Hellboy „apukája” alapította egyébként, és Piros ennek keretében nyomozgatott, bár többször kiszakadt ebből a körből (más-más okokból).

Abe Sapien és társai az eredeti sorozatban is feltűntek már. Liz, a pirokinetikus lány, Roger, a homunculus, Johann, a lufiba zárt lélek és Kate, az irodista, akit maga Hellboy küld terepre, így ki is van a csapat. Mindannyian érdekes karakterek, bár nekem Abe és Roger viszi a prímet. Az összes karakter kidolgozott személyiséget kapott, de ők ketten még viccesek is. Mondjuk Johann német beszólásai is komikusan hatnak néha.

abe-sapien-profile-image.jpgAzért jó, hogy egy-egy humorbonbont elszórnak a szereplők, mert elég sötét történetekről van szó. A P.K.V.H. harmadik kötetére az Abe-et felzaklató rémálmok kerülnek a középpontba, amiket nem igazán ért meg. Abe eredettörténete sokakat foglalkoztatott, mivel Hellboy nem jött rá, hogyan kerülhetett a beomlott lepukkant labor egyik lombikjába a halember (akit ő nevez el Abrahamnek).

A harmadik kötetben tehát kaptunk egy eredettörténetet, jól mélyen elásva egy lovecraft-i látványos rémálomban. Az Árnyék Innsmouth fölött eseményei köszönnek vissza ezúttal, egy kis szektásdival. Mindig pont ez a novella inspirál képregényeket, nem is csoda, az egyik legemlékezetesebb Lovecraft mű.

Mike Mignola írta a történetet, és Guy Davis rajzolta, nekem nagyon tetszenek a rajzok. Nyoma sincs Mignolától megszokott Hellbob Kockanadrágnak, bár azt is szeretem, neki ez a stílusa. Davis részletes rajzai viszont valahogy kellemesebbek a szemnek. Szerintem. De imádom a Hellboyt is, szóval ezért ne kövezzetek meg.

img_20221210_091931.jpgTalán a történet vége most kicsit jobban megrázott, mint számítottam rá, bár a köztes időben is vannak megrázó, horrorisztikus elemek. Abe rejtélyes eredetének félig feltárása több kérdést vet fel bennem, mint amennyit megmagyarázott. Mignola pont ilyesmit írt az utószavában. Szerencsére még lesz folytatása, és remélem, pontot tesznek erre a szálra, bár ez a harmadik kötetben százszorosan jelen lévő misztikum nagyon jót tett szerintem a történetnek. Így lehet, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy dologban, az nem árt.

Szóval jó ez a sorozat, vegyétek, ha tehetitek. Hellboy nélkül is hangulatos, kicsit így más, de nagyon jó olvasmány szép rajzokkal.

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr3117999152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása