Hétköznapi Geekságok

65

2023. március 17. - Gubán Bélu

Talán épp a moziban láttuk a 65 első előzetesét. Adam Driver dinoszauruszokkal harcol a trailerben, egy kislányt menekít, miközben mindenfelől veszély leselkedik rájuk. Nagyon jól nézett ki, és hangulatos kis kedvcsináló volt.

Haverokkal hármasban mentünk el a filmre, ami egy sci-fi akciófilm ígéretével kecsegtetett. Adam Driver állítólag nem rossz színész, az ellenszenvemet az új SW trilógiában nyújtott alakítása viszont erőteljesen megalapozta. Szóval nálam hátrányból indult a csávó.

Elöljáróban annyit, hogy a film teljesen középszerű, így még arra sem lenne érdemes, hogy túl hosszú cikket írjak róla, bár egyes kritikus oldalakon szanaszét ajnározták. DE dögunalmas, és minden – drámainak szánt – hallgatást megtör egy jumpscare, amit rühellek nagyon. Mert ezek a fránya dinoszauruszok pont arra várnak, hogy megijesszenek. Nem tudnak egyszerűen csak megenni már valakit?

Hát nem, mivel a film majdnem teljes egészében két szereplő csetlés-botlásait kísérhetjük végig, rengeteg logikai bukfenccel, és felesleges karakterdrámával, üres nézéssel és csenddel. Az alapötlet pedig nem lett volna rossz. Egy távoli bolygó, nevezzük Kékosztrigának, lakói feltalálták az űrutazást, jóval az ember létezése előtt, és pont egy pilóta családjának életébe leshetünk bele. Adamnek ugyanis nagyon kell pilótáskodni, mert a kislánya beteg, és a kezelésére kell a lóvé. Hát ezt nevezem.

A telepes űrhajó megy Kékosztrigából valahova máshova, majd haza, amikor is a számításokba hiba csúszik, és Adam egy aszteroidamezőbe irányítja marha ügyesen a gépet, ami rövid úton egy primitív bolygón zuhant le.

SPOILER

Mondhatnátok, hogy ez a primitív bolygó a Föld, csak annyi a különbség, hogy nem a jelenben, hanem 65 millió évvel ezelőtt, pont a dinoszauruszok kihalása előtt 3 nappal érkezik ide Adam és szétroncsolódott hajója. Az aszteroidamező pedig, amibe berepült, pont az, ami kitakarítja a Földet, hogy az emlősök később teret nyerjenek. Szerintem ez tök poén.

SPOILER VÉGE.

A film cselekménye semmilyen, el kell jutni, A pontból B pontba, miközben nehezített pálya áll rendelkezésre: egy csomó ragadozó és ijesztegető dinoszaurusz les minden útszéli bokorból és Krisztus szobor mögül.

 

A film megvalósítása is hagy némi kívánnivalót maga után. Olyan, mintha a vágóasztalon indokolatlanul szétcincálták volna a filmet, és a vágás végén jöttek volna rá, hogy bizony semmi dinoszaurusz nem volt az egészben, másrészt meg a film kevesebb, mint másfél óra. Ezért rajzoltattak néhány CGI T-rexet, amik botrányosan néznek ki, csak hogy kitöltsék még a rendelkezésre álló időt, miközben a néző életéből elvettek néhány értékes percet. De így is nagyon kevés dinó volt benne.

A CGI olyannyira botrányos néha, hogy maguk a készítők is úgy gondolták, hogy legyen inkább sötét az a bizonyos jelenet, vagy rejtse homály a paintes dinókat. Nagyon átlátszó volt ez a húzás. Viszont van rengeteg jól kinéző képsor. Az űrutazós nagyon jól sikerült, csak rövid volt, és a tájak, helyszínek is nagyon szépek, meg az utolsó szörny. Arra rengeteg idő mehetett el.

Szerencsére Adam Driver egy soha ki nem fogyó puskával vadászik mindenre, ami mozog, viszont a film végére bekrepál a puska. Ez is egy olcsó húzás. Ez a fegyver, ami nála volt, istenné tehette volna az őslények között, helyette inkább menekült, fosott, a gyereket pesztrálta, és össze-vissza törte magát állandóan. Ja és hallgatott, azt sokszor.

Logikai bukfencek: miért küldi a főszereplő minden egyes alkalommal előre a gyereket? Hogyan van a hátizsákjában egy fonott kenderkötél? A fejlett lények, akik közül főszereplőnk is származik, miért nem találták még fel a gyereket kínzó kórságot gyógyító eljárást vagy szert? Miért nem aludt ő is krioálomban, miközben az utasai mind abban voltak, amikor lezuhant a gép? Miért indulnak el este egy ragadozókkal teli erdőben, és miért állnak meg folyton nyílt terepen drámázni?

Adam Drivert már nem utálom annyira, de ez a film semmilyen, unalmas, kidobott pénz. Sokkal jobbat vártam. Csalódott vagyok.

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6218073574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása