Hétköznapi Geekságok

Bélu Naplója 7. Amerika Kapitány - A Kiválasztott képregény

2023. március 20. - Gubán Bélu

img_20221223_084036.jpgÉs már itt is van a következő NMK kötet, ami egyáltalán nem tetszik. Ez az Amerika Kapitány – A Kiválasztott, David Morrell és Mitch Breitweiser képregénye. Az előszó szerint nagyon parádés darab, kár, hogy hazudik. Legalábbis nekem egyáltalán nem tetszik ez a fajta pátoszos Kapi-felfogás. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az Afganisztáni háború minden bizonnyal Amerika egyik legnagyobb győzelemmel felérő vereségének tekinthető a krónikák szerint. 2001-ben kezdődött, és 2021. augusztusában ért véget az USA seregeinek hirtelen kivonulásával.

A tálibok elleni harc a képregény fő témája, eredetileg 2007-ben jelent meg és színtiszta propagandaanyagnak tűnik. A hat részes minisorozat az NMK 28. része.

A főszereplőnk Jimmy, aki tizedesként szolgál Afganisztánban. Jól bemutatják nekünk a katona félelmeit, hogy várja otthon a családja, és csak haza szeretne menni hozzájuk. Minden nap a halál leselkedik rá stb. Viszont Jimmy szépen lassan megőrül, mivel Amerika Kapitányt látja maga előtt a harcok közepette, biztos a stressz, mondják a társai.

SPOILEREK KÖVETKEZNEK…

img_20221223_084236.jpgJimmy azért látja a kékruhást, mert telepatikus ereje van Kapinak, amit a szuperszérum hozott elő belőle, viszont kezd erősen gyengülni a szérum hatása, a hősnek napjai vannak csak hátra. Ezért megkeresi a kiválasztottakat (igen, ez is hazugság, mivel többen vannak, nem csak Jimmy), hogy bátorítsa őket, hogy ő bizony a halála után is bennük él tovább. Mert Kapi a képregény végén hősi halált hal, viszont ’mörika fak jee! A legkirályabb nemzet, tagjai magukban hordozzák az amerikai álmot.

SPOILEREK VÉGE.

img_20221223_105502.jpgA kötelező Kapitány eredetsztorin és a Kapitány életúton kívül nem sok mindent kapunk ettől a képregénytől, csak egy afganisztáni katona küzdelmét az életben maradásért. Kevés olvasnivaló van egy-egy oldalon, a rajzok minősége nagyon hullámzó. Néhol egész tűrhetőek, máshol összegányolt szkeccsek, kifejezetten rondák. Nekem, mint nem amerikainak ez a képregény nem hordoz semmiféle többletet, bár az igaz, hogy a háború gondolata mindenkire ugyanúgy hat, főleg a szomszédunkban mostanában zajló események miatt.

Összességében nekem ez a képregény nem tetszett. Bár van benne néhány hatásos panel, de az erőszellemként megjelenő Kapitánytól kivert a víz.

Bélu voltam. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr9318009306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása