Hétköznapi Geekságok

25 éves a Mátrix

2024. március 31. - Gubán Bélu

Kövessétek a fehér nyulat!

Ma 25 éves a Mátrix. 1999. március 31-én mutatták be ugyanis először (nálunk néhány hónappal később). A Wachowski testvérek legnagyobb műve, életműve, még akkor is, ha a folytatások már nem arattak olyan osztatlan sikert, mint az első rész.

Korukat meghaladó teljesítmény volt összehozni egy ilyen remek cyberpunk filmet, és mai szemmel nézve sem öregedett rosszul a film. Meta volt már a 21. század előtt, amikor még azt se tudtuk majdhogynem itthon, a betárcsázós interneten túl is van élet. Popkulturális utalások tömkelegének, a modern kor filmes vívmányainak tökéletes elegyét alkották meg, jó ízléssel. Azért a Ghost in the Shell manga/anime hatása érezhető a legjobban, a mi teszi az embert emberré kérdés feltevése, és egyáltalán, mi az élőlény.

A Mátrix a huszadik századi ember félelme a jövőtől. Megfogalmaz minden, a gépek iránt érzett undorunkat (ne feledjük, az Y2K előtt állunk még ekkor). Szóval pont jól időzítették a megjelenését. A Mátrix az ezredforduló megkerülhetetlen filmes teljesítménye volt, lényegében egyetlen ziccer kivételével mindent berúgott.

A film akkori aggyal sokak számára nehezen értelmezhető volt. Egy cyber-világ, a valóságunkon túl egy képzeletbeli, megfoghatatlan, ahol a lelkünk vívja csatáit az elnyomó számítógépes programokkal. Később már a gépek elleni harc a földi síkon került bemutatásra, és a trilógia utolsó része már csak nyomokban tartalmazott Mátrixot (a negyediket szándékosan nem említem, mert sokaknál eretnekség már a puszta létéről is beszélni).

Nem fogom elmesélni a történetét. Aki látta, látta, aki meg nem, az így járt, valószínűleg soha nem fogja a fáradtságot venni erre az őskövületre.

Az általam említett egyetlen kihagyott ziccert azért kifejteném. Ugyanis az alkotók végül külső ráhatásra elvetették a férfi testbe zárt női kivetülést a Mátrixban. Saját maguk allegóriájaként jelent volna meg, azonban a film finanszírozása valószínűleg meghiúsult volna, ha szerepelt volna benne egy ilyen, mondjuk ki, transznemű karakter. Én teljesen megértem Wachowskiékat, hogy feladták ezt az ötletet. Viszont zseniális lett volna az a megoldás is.

Ennyi gondolat jutott eszembe a Mátrixról, így a 25. születésnapján.

Ha tehetitek, nézzétek meg.

(B)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr5418363329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása