Hétköznapi Geekságok

A kivarrt - képregény ajánló

2022. szeptember 17. - Kalmár Tibi

"A kivarrt" Magyarországon pár évvel ezelőtt (2018-2019) jelent meg először, regionális napilapok hétvégi mellékletében, folytatásos képregényként. Összesen 46 oldalt írt Alexis "Matz" Nolant, illetve rajzolt Futaki Attila. Akkoriban nem fogtam bele a gyűjtésbe, macerásnak és költségesnek találtam egy-egy oldalnyi képregényért egy teljes - javarészt érdektelen - újság megvásárlását. Azonban tavaly, 2021-ben egy francia kiadó (Bamboo) jóvoltából megjelent egy kötetben is. Ekkor már viszont erősen elgondolkodtam a képregény beszerzésén. A (gyenge) visszatartó erő a nem túl erős és nem is aktív franciám, na meg a remény, hogy megjelenhet magyarul is gyűjteményes kötetben. És igazam is lett, a júniusi Budapesti Képregényfesztiválon bemutatásra került a magyar nyelvű kötet.

A francia címe "Le Tatoueur" volt/lett. A volt/lett a legjobb kifejezés, mert Matz nyilván franciául ír, a magyar változatot Kopeczky Csabának köszönhetjük. Az eredeti címe "A tetováló", magyar verzióban viszont "A kivarrt", tehát megváltozik a hangsúly, a címszereplő személye. Ez számomra eléggé fura, fordításban nem a főszereplő a főszereplő. Vagyis tagadhatatlanul az, de mégis valaki más válik fontossá. (Ettől függetlenül én úgy olvastam, mintha "A tetováló" lenne a címe.)

Mondhatnánk, hogy nem nagy durranás. Heti egy oldallal eléggé lassú lehetett az amúgy is lassan kibontakozó történet. Sokáig csak a feelingen dolgoztak az alkotók, a hangulat megalapozásán. És ez remekül sikerül, igaz, búskomor és kilátástalan a felépített világ. Néha annyira fájdalmas kicsinek, hétköznapinak lenni, és látni azt, hogy annyi minden történik körülöttünk, amire semmilyen befolyással sem vagyunk. Viszont azok a körülmények igenis nagy hatással vannak ránk. Szóval mondhatnánk, hogy nem nagy durranás, csak maga az élet. Egy elképzelt karakter elképzelt élete, annak is csak egy szelete, de legalább pár morzsájával tudunk azonosulni.

A főszereplő Zoli, aki ideiglenesen Párizsban éli életét, annyira nem is rosszul. Csak nagyon paranoiásan, bocs, elővigyázatosan. Az homályos, hogy miért is kell néha székhelyet váltani, de látszólag olyan körökben mozog és olyan emberekkel lép kapcsolatba, akik sok pénzzel rendelkeznek. Hogy ki milyen úton jut sok pénzhez, azt sem a képregény, sem én nem boncolgatom. De mi kerül sokba Zolinál? Nem árulok el titkot: nagyon különleges és egyedi tetoválások. A tetoválónk nagyon óvatos, de... jönnek a körülmények. Az egyik ilyen Laci, egy magyar származású taxis, aki egy estén hazaviszi Zolit. Mondjuk haza nem, mert odáig sosem viteti el magát, nem kell mindenkinek tudni, hol lakik. A képregény alapötlete egy valódi párizsi taxisofőrtől ered, aki a szerzőnek mesélte útközben, hogy a taxisok mennyi mindent tudnak és tudnak meg az ügyfeleikről. Amit nem, azt pedig kikövetkeztetik, vagy együtt összerakják. Na jó, az utolsó mondat már a képregény története. A sofőr azt mondja a tetoválónak, hogy valamire készülnek, de azt nem, hogy kik és mire. Fura és nyomasztó beszélgetés, és Zolinak semmi kedve máskor is ezzel az emberrel utazni, bár a végén megkapta a telefonszámát. Nem akarja, de mégis csak úgy alakulnak a dolgok. Ha nem tenné meg ezt a lépést, akkor sem tudná elkerülni a "sorsát", ez utólag már egyértelmű.

Egy sok szinten működő képregényt olvashatunk. Persze lehet csak annyit is olvasni, amennyit kapunk, de a vége nyitott, a mellékszálak nincsenek teljesen kifejtve, szóval kár lenne a fantáziánkat nem megmozgatni. A kezdeti lassú tempó után sok akciót kapunk, ez is rendben van. A rajzok - mondanom sem kell, mégis elmondom - fantasztikusak, tökéletesen hozzák a hangulatot, az érzéseket. Mintha a gengszteres-maffiás filmek lennének a párizsi éjszakába oltva, fantasztikus megoldásokat láthatunk. A színezés ezt csak fokozza, nem tudok rosszat mondani itt sem. Ha egy könnyed szórakoztató műre vágyunk - ez nem az. Ha egy jó képregényre, akkor viszont ajánlott.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7817915365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása