Hétköznapi Geekságok

35 éves a Predator

2022. december 23. - Gubán Bélu

predi3.jpgMa egy olyan filmet hoztam el nektek, amivel egyidős vagyok. Segítségképpen annyit elárulok róla, hogy olyan örökbecsű mondatok hangzanak el benne, mint:
„Dillon! You son of a bitch!”
„Get to the choppaaaaa!!
„You’re one ugly motherfucker!”

Rájöttetek? Ha nem, akkor még egy kis segítség:
„Manapság rengeteg gerinctelen emberrel találkozni…”

Szóval ma lett 35 éves a Predator. A legkedvencebb sci-fi akciófilmem, főszerepben Arnold Schwarzeneggerrel (magyar hangja: Gáti Oszkár), és a 220 centis Kevin Peter Hall-lal (ő volt a Predator).

A filmet John McTiernan rendezte, zenéjét a zseniális Alan Silvestri szerezte. Nem egy nyócoszkáros film ez, viszont egy nagyon jó összerakott valami. Megunhatatlan. Minden évben legalább egyszer biztosan újranézem.

predi6.jpgA film cselekményéről annyit röviden, hogy Dutchot és csapatát egy dzsungellel borított országba vezénylik, hogy kimenekítsenek egy minisztert és bandáját a gerillák fogságából. A mentőakció jól sikerül, mindenkit megölnek a gerillák közül, miközben imitt-amott rejtélyes körülmények között megnyúzott hullákat is találnak. Egy kis idő múlva rájönnek, hogy vadásznak rájuk. TATA-TA-TAAAAAAAAAM!

A filmben olyan arcok szerepelnek, mint Carl Weathers, aki az egész életét végig színészkedte, vagy Shane Black, aki Hawkinst játszotta, és később egy Predator film rendezőjeként is kipróbálta magát. Mondanám bár ne tette volna, de az a film talán nem lett annyira borzasztó, visszaemlékezve, a mozijegy árát biztosan nem érte meg.

Kevin Peter Hall, mint a Ragadozó egyszerűen zseniális volt. A csávót az tette híressé, hogy nagyon jól tudott jelmezben „színészkedni”. 1979-től kezdve játszott több szerepben, két filmben volt ő a Predator, és kiemelném még Harryként nyújtott alakítását (ő volt a Nagyláb a Harry and the Hendersons című filmben és sorozatban). Vállalt epizódszerepet a Star Trek: The Next Generation és a Dukes of Hazzard című sorozatokban is.

predi7.jpgA Mac-et játszó Bill Duke teljesen megőrül a tehertől, hogy bizony őket le fogják egyenként vadászni, míg Billy (Sonny Landham) egy szál macsetével áll ki a szörnyeteg ellen.

És a jelmez. Stan Winston rengeteget tett hozzá, hogy az ilyen filmek kultikus státuszba kerüljenek.

Annak ellenére, hogy nyilvánvalóan vannak benne kisebb nagyobb bukfencek, mégis hatalmas szíve van az 1987-es Predatornak. Már akkor is elismert, mára pedig legendaivá nőtt személyek dolgoztak rajta közösen, és nem véletlen, hogy mai napig egyetlen folytatása sem tud a nyomába sem érni.

A játékgyártók is természetesen meglátták a filmben a lehetőséget. A McFarlane-től a Necán át már adtak ki Predator figurákat. Nekem is volt néhány, de annyira begőzöltem a folytatások miatt, hogy leépítettem a gyűjteményem. Pedig volt egy pár. Mindegy. A film élményét amúgy sem adja vissza semmi, pláne nem egy műanyag bábu (ezt csak Bianka miatt írtam, kell legalább egy Predator figura).

Szóval, ha kedvet kaptatok ehhez az akció-remekműhöz, nézzétek meg a ma 35 éves Predatort.

Bélu voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr7718006340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2022.12.23. 21:29:12

Igen, az egyik legjobb sci-fi. Persze, csináltak vagy egy gazillion másolatot, de az elsőt megcsinálni, az a valami. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.12.23. 22:37:37

Jók a figurák, jók az akciók, jól van felvezetve az ismeretlen ellenség, jó a zene, jó a sztori menete, szóval ez egy teljesen jól megcsinált film. Bármikor újra lehet nézni.

lomposfarkas 2022.12.24. 01:37:14

"nagyon jól tudott jelmezben „színészkedni”."
Öööö... ez nem minden színész alavető munkaköri feladata?

Gubán Bélu 2022.12.24. 07:47:05

@lomposfarkas: jaj barátom, te is csak azt értesz félre, amit akarsz. Az egész testet betakaró gumiruhában nem hinném, hogy sokan természetesen tudnának/tudtak volna mozogni. Pl. Van Damme nem tudta elviselni a Predator jelmezt, túl meleg és túl szűk volt. Csak ezt nem írtam bele a bejegyzésbe, mert nem akartam ismételni nagyon másokat. Eredetileg ő lett volna a Predator, mondjuk az egy prototípus jelmez volt.
süti beállítások módosítása