Hétköznapi Geekságok

Diabolik - A Tökéletes Alibi

2023. szeptember 15. - Gubán Bélu

918f.jpgMit olvasnak az olaszok 2023-ban? Többek között Diabolikot, ami már 1962 óta hatalmas sikernek örvend. Ekkor indult útjára ez a mára legendásnak tekintett sorozat. Legújabb bejegyzésemben a Szicíliában beszerzett Diabolik – Un Alibi Perfetto (Tökéletes Alibi) című kötetét hoztam el nektek.

A fumetti iránt érzett szerelem szerintem sosem múlik el. Akinek bejön az, hogy mindenhonnan kölcsönzött ötleteket olvashat, kicsit összemixelve, vagy új köntösbe öltöztetve, talán sosem tudja megunni. Szerintem kicsit a nosztalgia is rásegít erre. Diabolikról nekem Fantomas jut folyton eszembe, pedig eléggé más. Az, hogy bárkinek a bőrébe bújhatnak, az nagyon közös bennük (meg az, hogy egyikük sem különösebben pozitív karakter). Diabolik és Ginko harcában valahogy mégis mindig a rossznak szurkolok, pedig ha érdekei úgy kívánják, zokszó nélkül kinyír bárkit (ebben a kötetben is csak két emberrel végez).

Természetesen a Tökéletes Alibi című történetben is Ginko felügyelő és Diabolik kerül egymással szembe, mindenki más mellékszereplő. Egy rejtélyes rablássorozat kelti fel mindkettejük figyelmét, Ginko nyomoz, Diabolik pedig a rablókat verné át, és szerezné meg a lopott ékszereket. A tökéletes alibi az

SPOILER

hogy a rablók börtönben vannak, és így senki sem gyanakszik rájuk, hogy ők lennének a körözött banda tagjai, egészen addig, amíg egyikük ott nem marad a tett helyszínén (mondanom sem kell, hogy holtan).

SPOILER vége.

918r.jpgA nyomokat követve Diabolik ismét álruhát ölt, és beépül a szervezetbe, hogy borsot törjön mindenki orra alá.

A történet rendkívül fordulatos, és ezúttal nem találtam erőltetettnek a Diabolikra jellemző (epizódvégi) magyarázatokat. Ezúttal tényleg majdnem minden egyértelmű, hogy mi miért és hogyan történik, nem igényelt túl sok rizsát, így tényleg a teljes kötet történetmesélése folyamatos. Jó, engem simán megvesz Diabolik a különböző nyakatekert megoldásainak elmagyarázásával, de sokan pont emiatt nem szeretik meg.

Itthon az Anagram Comics adja ki Diabolik történeteit. Az a jó különböző részekben, hogy semmiféle előismeret nem szükséges hozzájuk, és minden kötet (az olasz kiadással egyezően) egy-egy önálló történetet tartalmaz, a krimi és a thriller határán. A Fekete és a Magnum kötetek pedig még több olvasnivalóval látnak el, sokszáz oldalon.

Bélu

A bejegyzés trackback címe:

https://hetkoznapigeeksagok.blog.hu/api/trackback/id/tr6918212117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása